wandbespanning

betengeling

interieurstoffering

betengeling Kasteel Keukenhof, Lisse

 

betengeling als ondergrond voor behang en goudleerbehang

 

Het monumentale pand Kasteel Keukenhof heeft een aantal verbouwingen ondergaan op de zolderverdieping. Door lekkages waren een aantal wanden aangetast waardoor de betengeling vervangen moest worden. Er is een klassieke opbouw aangebracht van gespannen linnen op tengellatten die zijn gespijkerd met kopnageltjes. Hieroverheen is grond papier aangebracht dat in de structuur van het linnen wordt geschuierd, wat vervolgens krimpt en de wand strak trekt. Op basis van oude behangresten is er door Nico Lingbeek een replica gemaakt van het oorspronkelijke behang. Deze is aangebracht in de kamer die ooit dienst deed als dienstwoning van het personeel.

 

Op de eerste etage in een andere kamer met zeer mooi goudleerbehang was de ondergronddrager van linnen op sommige plekken door de tijd ook verteerd. Het goudleerbehang is verwijderd en gerestaureerd. De ondergrond is ook hier weer klassiek opgebouwd en voorzien van twee lagen grondpapier voor extra stevigheid. Hieroverheen is het goudleerbehang weer teruggeplaatst.

 

http://www.kasteelkeukenhof.nl

meer projecten

schakel tussen historie en hedendaagse mogelijkheden voor behoud van cultureel erfgoed door samenwerking in stijl en techniek

© Copyright 2016 Wandbespanning | Realisatie Tales on Fire